Zeytin Hakkında

  • ZEYTİNİN DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ YERİ

    Bir Akdeniz bitkisi olan zeytin Akdeniz'i çevreleyen ülkelerin hemen hepsinde yayılma imkanı bulmuştur. En kötü toprak koşullarında bile tabi olarak yetişebilen zeytin doğanın ilk ağacı olarak da tanımlanır.

    devamı >>
  • ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ BESLENME ve SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMİ

    Zeytin, besleyici değerinin yüksek olmasından ötürü, yeterli ve dengeli beslenmede önemli bir yere sahiptir. Zeytinin besleyici değerinin yüksek oluşu; lif içermesi, lezzetli olması, protein oranı yüksek bir besin olmasının yanı sıra vücuda alınması zorunlu olan aminoasitleri (özellikle lösin, aspartikasit, glutamik asit), doymamış yağ asitleri, vitaminler ve temel elementleri içermiş olmasına bağlanmaktadır.

    devamı >>
  • SOFRALIK SİYAH ZEYTİN ÜRETİM

    Zeytinler danenin siyahlaştığı, et kısmının menekşe mor renk aldığı zaman hasat edilmelidir. Hasat sofralık siyah zeytinin kalitesine etki eden önemli bir faktördür. Erken hasat edilen zeytinler koyu siyah renkte olmaz rengi kızıldan siyah tonlardadır. Özellikle Gemlik siyahz eytinde olgunluk döneminde hast edilen zeytinin rengi siyah tonlardadır. Hasat bir kerede değil, olgunluğa erişenleri parti parti toplayarak yapılmalıdır. Toplanan zeytinler fazla derin olmayan ve zeytini zedelemeyen 20- 25 kg'lık plastik sandıklar içerisinde işletmeye taşınmaktadır.

    devamı >>
  • SİYAH ZEYTİNLERDE GÖRÜLEN BOZULMALAR:

    Siyah zeytin fermantasyon tanklarının, özellikle üstü açık beton tankların yüzeyinde sıcak havalarda üreticinin "kefeke" olarak adlandırdığı bir zar oluşmaktadır. Bu zarda pek çok maya, küf ve bakteri bulunmaktadır. Zarda bulunan bu karışık mikroorganizmanın her evrede hakim olanı değişmekte, buna paralel olarak zarın renk, şekil ve kalınlığı da değişmektedir. Örneğin, salamuraların kurulmasından bir ay kadar sonra oluşan kirli-beyaz renkli zar, baharda havaların ısınmaya başlaması ile fıstıki yeşil renk olmakta daha sonra yer yer kalınlaşıp beyaz-gri renk kazanmaktadır.

    devamı >>
  • SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ

    TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/33)

    devamı >>
  • Tüm Hakkı Saklıdır © 2017 - Celayir Zeytin